Älä palele makuupussissa!

Jännittääkö, onko makuupussi tarpeeksi lämmin ulkona nukkumiseen? Neljä vinkkiä makuupussissa tarkenemiseen ja makeisiin uniin.

On inhottavaa, jos nukkuessa tulee vilu. Makuupussissa nukkuminen on taitolaji ja paksussakin makuupussissa voi palella jos pukeutuu väärin. Etenkin öiden ollessa viileitä kannattaa kiinnittää huomiota pukeutumiseen.

Ennen retkelle lähtöä, makuupussia valitessa kannattaa huomioida minkä kokoiselle käyttäjälle pussi on tarkoitettu. Makuupussissa oleva ilma eristää lämpöä ja ihmisen keho lämmittää ilman. Jos pussi on todella suuri, kehon lämpötila ei riitä sitä lämmittämään vaan esimerkiksi jalkopää voi jäädä viileäksi. Tämä on oleellista lasten kohdalla makuupussia valitessa, aikuisten makuupussi voi olla liian suuri pienikokoiselle lapselle.

Älä pue liian paksuja vaatteita. Jos on liian paljon vaatetta, makuupussiin ei mahdu tarpeeksi ilmaa, joka eristää lämpöä. Ei siis kannata mennä makuupussiin ulkotakissa ja toppahousuissa (on kokeiltu), vaan ennemmin pukea useampi kerros vaatteita. Sopivat vaatteet näin alkukeväästä voivat olla esimerkiksi kerrastopaita, villapaita ja vielä fleece tarpeen mukaan. Housuiksi voi laittaa kerrastohousut tai kahdet. Lisäksi on hyvä olla villasukat, ohut pipo ja hanskat, etenkin jos retkeilee viileämmillä keleillä.

”On tärkeää, että vaatteet ovat kuivat”

On tärkeää, että vaatteet ovat kuivat. Tämän vuoksi on hyvä olla eri vaatteet päivälle ja yölle, koska päivällä käytetyt vaatteet ovat usein kostuneet hiestä. Älä myöskään ota makuupussiin sisälle kosteita vaatteita kuivumaan, koska ne jäähdyttävät ilmaa makuupussin sisällä.

Tuntuuko makuupussi liian ohuelta? Makuupusseihin on olemassa ohuita sisäpusseja, jotka ohuudesta huolimatta lämmittävät yllättävän paljon. Sisäpussin ansioista makuupussissa on enemmän ilmakerroksia, mikä eristää lämpöä tehokkaasti. Kaupasta ostetun sisäpussin etu on, että sen voi pakata todella pieneen tilaan ja se on kevyt kantaa. Jos ei halua ostaa sisäpussia, voi myös ottaa käyttöön vanhan pussilakanan ja käyttää sitä makuupussin sisällä. Pussilakanakin toimii hyvin ja lämmittää yllättävän paljon. Ainut haitta pussilakanassa on, että se painaa vähän enemmän ja vie tilaa rinkasta.

Ylimääräisenä vinkkinä, muista syödä ja juoda hyvin koko retken aikana. Nälkäisenä ja janoisena ihminen palelee helpommin ja tilanteen korjaaminen voi olla myöhäistä juuri ennen nukkumaanmenoa.