Retkelle pakkaaminen – varustaudu joka säähän!

Kevään retkille pakkaaminen voi olla joskus haastavaa. Koskaan ei voi olla ihan varma, mikä keli yllättää ja siksi hyvät varusteet ovat tärkeitä vuodenajasta riippumatta. Lue tärkeimmät vinkit, mitä pitää ottaa huomioon kun pakkaa retkelle. 

Partioretkillä tärkeää on säänmukainen varustus. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa varsin montaa asiaa ja etenkin keväällä ja syksyllä sää vaihtelee paljon ja nopeasti. Pakatessa on hyvä miettiä sopivia vaatteita päivälle illalle ja yöksi. Päiväksi riittää kevyempi vaate. Jos esimerkiksi kävelee koko päivän, ohut pitkähihainen ja kuoritakki voi riittää hyvin. Illan tullen leiriydytään, istuskellaan ja hiki laskee. Tällöin tarvitaan ehkä vaihtopaita, jonka voi laittaa liikkuessa kostuneen tilalle ja lämmin fleece tai villapaita takin alle. Yöksi nukkumista varten taas on mukava olla kuivat kerrastohousut ja paita, villasukat, lämmin paksu paita ja oikein viileillä keleillä ohuet hanskat ja pipo.

Kerrospukeutuminen on paras tapa varustautua  vaihtelevaan säähän ja lämpötiloihin retkillä. Yhden todella paksun takin sijaan on hyvä olla esimerkiksi sadetakki, villapaita ja t-paita tai kerrastopaita. Alaosan kanssa sama juttu, vedenpitävät housut ja lämpötilan mukaan yhdet tai useammat pitkät kerrastohousut alle. Päälivaatteiden on hyvä olla vedenpitävät, jotta alemmat kerrokset eivät kastu. On tärkeää, että vaatteet ovat tarpeeksi väljiä niin väliin jää ilmaa, joka toimii myös eristeenä. Kerrospukeutumisessa keskeistä on, että muistaa lisätä lämpimiä kerroksia jo ennen kuin tulee kylmä.

”Vaihtovaatteet tuntuvat itsestään selvältä neuvolta, mutta unohtuvat monelta”

Vaihtovaatteet tuntuvat itsestään selvältä neuvolta, mutta unohtuvat monelta. Viikonlopun retkillä on hyvä olla ainakin yksi kokonainen vaihtovaatekerta. Tämä tarkoittaa päällä olevien vaatteiden lisäksi sukkia, paitaa, alushousuja ja housuja. Yhdet ylimääräiset villasukat ja hanskat ovat myös hyvä idea. Retkillä voi sataa ja metsässä on muutenkin usein kosteaa ja liikkuessa hikoilee, joten vaatteet kostuvat. Vaatteita ei myöskään metsässä saa helposti kuivattua.  Vaihtovaatteet on hyvä olla yhdenkin yön retkillä, ettei tarvitse nukkua ja olla seuraavaa päivää kosteissa vaatteissa.

Vedenpitävät jalkineet ovat tärkeä varuste etenkin kevään ja syksyn retkillä. Kenkien pitää sopia kävelemiseen ja niiden tulisi myös kestää myös vettä. Kostuneilla kengillä palelevat varpaat on taattu ja kenkiä ei saa kuivaksi metsässä.  Kenkien on hyvä olla sen verran väljät, että niihin mahtuu paksumpi sukka sekä hieman tilaa. Esimerkiksi villasukka ja eristävä ilmakerros ovat hyvä keino välttää palelevat varpaat. Villasukat ovat paras retkivaate myös märällä säällä, sillä villa lämmittää kosteanakin, toisin kuin esimerkiksi puuvilla. Illan tullen on hyvä vaihtaa kuivat sukat ja lisätä villasukka, jotta jalat eivät palele.

Näin kevään ja syksyn retkillä on hyvä varautua kaikenlaiseen säähän. Jos pakkaaminen ja varusteet mietityttävät, oman ryhmän johtajalta voi kysyä hyviä vinkkejä. Retkillä on hauskempaa, kun varusteet ovat kunnossa!