Aikuisena mukaan partioon

Jos lapsesi on aloittanut partioharrastuksen, onko sinullekin herännyt kiinnostus partiota kohtaan?

Oletko miettinyt partioon liittymistä aikuisena?

Oletko ehkä joskus ollut partiolainen, jäänyt pois aktiivitoiminnasta ja harkitset aktivoitumista uudelleen?

Oletko jo liittynyt jäseneksi, mutta et ole vielä löytänyt parasta tapaa osallistua toimintaan?

Tässä muutamia vinkkejä, miten aikuisena pääsee hyvin (uuteen) alkuun Järvihaukoissa.

Ihastele lumiveistoksia Leppävaarassa 1.3.

Espoon Partiotuen lumiveistoskisa järjestetään Leppävaaran urheilupuistossa Lionsien talviriehan yhteydessä 1.3. kello 11–13. Toivottavasti järjestäjät saavat jostain taiottua riittävästi lunta… Käy katsomassa ja kehumassa veistoksia sekä juttelemassa partiolaisten kanssa.

Lähde huhtikuussa SuperSupen rastille

Sunnuntaina 19.4. järjestetään sudenpentujen (8–10-vuotiaiden) SuperSupe-tapahtuma. Sudenpennut kiertävät omien johtajiensa seurassa rasteja jossain pääkaupunkiseudulla, luultavasti Helsingissä. Tapahtumaan kaivataan aikuisia auttamaan rasteilla.

Jokaista SuperSupeen osallistuvaa 8 sudenpennun ryhmää kohden tapahtumaan pitää ilmoittaa yksi auttava aikuinen. Järvihaukoista tarvittaneen tänä keväänä tapahtumaan 6 aikuista, jos kaikista sudenpentulaumoistamme osallistuu yli 8 lasta.

Olin itse keväällä 2018 SuperSupessa rastiapulaisena. Ilmoittautuessani paikan päällä minulta kysyttiin, minkälaisella rastilla auttaisin mieluiten. Valitsin rakentelurastin, jossa tehtiin huiviholkkeja sahaamalla, poraamalla ja hiomalla. Rasti oli valmiiksi suunniteltu ja ohjeistettu. Auttavien aikuisten tehtävänä oli ennen rastin käynnistymistä lajitella tarvikkeet eri toimintapisteille ja sen jälkeen ohjata rastille saapuvia ryhmiä näille pisteille suorittamaan tehtävää. Joidenkin laumojen johtajille annoin vähän vinkkejä sahausotteeseen tai -asentoon liittyen.

SuperSupen järjestävät kokeneet partiolaiset, ja rasteja kiertäviä sudenpentuja ohjaavat heidän omat johtajansa. Auttavan aikuisen ei tarvitse osata mitään partiotaitoja. Jos osaamista löytyy, sitä pääsee jakamaan sopivalla rastilla. Tämä on loistava tapa ottaa ensimmäinen partioaskel.

Kun on muutaman tunnin ajan seurannut sudenpentujen touhuamisen intoa, jaksaa hymyillä vähintään koko seuraavan viikon.

Käy perheiden partiopäivässä 26.4.

Perheiden partiopäivä järjestetään partioviikon päätteeksi sunnuntaina 26.4. klo 12–16 Kansalaistorilla. Ota koko perhe mukaan ja käykää tutustumassa ohjelmaan.

Osallistu kesällä Väiskille

Espoon Partiotuen kesäleiri Väiski järjestetään 29.7.–5.8. Hangossa. Leirille odotetaan yli 2 000 osallistujaa useasta lippukunnasta.

Sain itse ensikosketukseni partioon Järvihaukkojen 2017 kesäleirillä Repovedellä. Ilmoittauduin leirille ei-vielä-partiolaisena. Pääsin osallsitumaan kaikkiin aktiviteetteihin ja jopa toimimaan rastimiehenä.

Leiri on mahtava mahdollisuus päästä näkemään kaikkien ikäkausien toimintaa ja erähenkistä partiota, jossa nukutaan teltassa ja syödään taivasalla. 

Tee jäsenhakemus Kuksassa

Liity Järvihaukkoihin täyttämällä jäsenhakemus. Jäsenenä saat tietoa tulevista tapahtumista ja pääset Järvihaukkojen WhatsAppiin, jossa käydään keskustelua lippukunnan yleisistä asioista.

Jäsenenä pääset myös osallistumaan koulutuksiin ja muihin tapahtumiin. Järvihaukat maksaa jäsenilleen yhden koulutustapahtuman lukukaudessa, eli yhden syksyllä ja toisen keväällä.

Järvihaukoilla ei ole omaa jäsenmaksua eikä yli 22-vuotiailta peritä liittymismaksua. Suomen Partiolaisten jäsenyys maksaa 65 euroa vuodessa. Vaikka ei aikoisi toimia partiossa kovin aktiivisesti, tuon jäsenmaksun maksaminen on hyvä tapa tukea maailman parasta harrastusta.

Jos liityt partioon 1.8.2020 alkaen, sinun tarvitsee maksaa vasta vuoden 2021 jäsenmaksu ja saat loppuvuoden 2020 jäsenyyden ilmaiseksi.

Suorita Tervetuloa partioon -kurssi

Uudelle partiolaiselle tarkoitetun muutaman tunnin peruskurssin voi suorittaa nykyään verkossa. Koulutuksen voi suorittaa, vaikka ei olisi vielä liittynyt partioon.

Syyskuun 6. päivänä on tarjolla myös sama kurssi yhdistettynä retkeilyn alkeisiin. Syö kaksi kärpästä kerralla: aamupäivällä perustiedot partiosta ja iltapäivällä erätaitoja ja ruokaa trangialla Nuuksiossa. Aamu ja iltapäivän kursseille voi ilmoittautua myös erikseen.

Lähde Pinkkiin saattamaan sudenpentuja tai seikkailijoita

13.9. järjestetään sudenpentujen ja seikkailijoiden päiväkisa Espoon Pinkki. Kysy Järvihaukkojen johtajilta, tarvitsevatko kisavartiot saattajia. Sinulla on mahdollisuus päästä näkemään monien partiotaitojen testaamista.

Suorita 24 tunnin akelakurssi

Akela on sudenpentujen johtaja. Akelana toimimiseen vaadittavat perustiedot voi hankkia yhdessä vuorokaudessa 2.–3.10. akelakurssilla.

Käy aikuisten iltanuotiolla lokakuussa

Suosittu aikuisten iltanuotio järjestetään tänä vuonna lokakuun 8. päivänä. Paikkaa ei vielä ole vahvistettu, mutta merkkaa aika kalenteriisi ja kyttää ilmoittautumisen alkamista.

Suorita luotsikoulutus

Jos et halua johtaa sudenpentuja vaan olla mieluummin tekemisissä varttuneempien partiolaisten kanssa, ryhdy luotsiksi. Luotsi tukee vartionjohtajia näiden tehtävissä sekä ohjaa nuorten kasvua ja toimintaa. Järvihaukoilla ei tällä hetkellä ole luotsia samoajille (15–18-vuotiaille). 14.11. järjestetään luotsikoulutus. Pääsyvaatimuksena on partiojohtajan peruskoulutus, mutta sain itsekin kouluttautua luotsiksi keväällä 2018, vaikka en ollut käynyt PJPK:ta.

Osallistu lippukunnan syyskokoukseen marraskuussa

Järvihaukkojen syyskokous pidetään sääntöjen mukaan marraskuussa. Syyskokouksessa tehdään seuraavalle vuodelle toimintasuunnitelma, joten siellä pääsee hyvin näkemään, mitä kaikkea lippukunnassa tapahtuu.