Avoimet pestit Järvihaukoissa

Tällä sivulla ylläpidetään tietoa avoimista tehtävistä Järvihaukoissa. Jos joku tehtävä kiinnostaa tai haluat kysyä lisätietoja, ota rohkeasti yhteyttä pestijohtajaan: pestijohtaja@jarvihaukat.fi!

Johtajiston pikkujoulut 2019

Johtajiston pikkujoulutapahtuma järjestetään 10.12. kololla ja pajassa. Haluaisitko kutsua koolle suunnittelukokouksen ja vastata järjestelyistä, suunnitella ja valmistella tapahtumaan ohjelmaa, käydä kaupassa tai muulla tavalla vaikuttaa siihen, että saat ainakin itsellesi mahtavan tapahtuman kiitokseksi kauden aherruksesta?

Lippukunnan talviretki, 10.–12.1.2020 Sierlassa

Retken johtajana toimii Iipu. Muihin pesteihin ei ole vielä nimetty tekijöitä. Talviretki tarvitsee ainakin seuraavia rooleja:

Ohjelmavastaava

Osallistut retken suunnittelukokouksiin. Yhdessä muiden kanssa suunnittelet ohjelman niin, että kaikille ikäkausille on sopivasti suunniteltua ohjelmaa ja sopivasti vapaa-aikaa. Olet vaeltaja, samoaja tai nuori aikuinen. Huolehdit siitä, että ohjelmanumeroilla on tekijät, jotka tietävät vastuunsa.

Muonitusvastaava

Osaat suunnitella eri ikäisille maittavaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Toimit keittiössä pääkokkina huolehtien, että apukokit ovat tehtäviensä tasalla, ruoka valmistuu ajoissa ja se tarjoillaan hyvällä fiiliksellä. Olet aikuinen, vaeltaja tai muonitustehtävissä kokenut samoaja. Olet suorittanut hygieniapassin.

Turvallisuusvastaava

Leirillä voi sattua ja tapahtua. Tiedät miten toimia yllättävissä tilanteissa, milloin soittaa hätäkeskukseen ja milloin partiolaisen vanhemmille. Osaat arvioida, milloin seikkailussa mennään yli riskirajojen ja uskallat pistää pelin poikki ajoissa. Et kuitenkaan ole kieltämässä kaikkea kivaa vaan ymmärrät, että naarmut ja mustelmat kuuluvat kasvavan nuoren tärkeisiin kokemuksiin. Olet aikuinen tai vaeltaja. Olet suorittanut Turvallisesti yhdessä -koulutuksen ja osaat luetella sen pääkohdat ulkomuistista.

Ensiapuvastaava

Osaat paikkailla pienet haavat ja tapaturmat, ehkäistä lisävahingot ja ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattilaisiin. Olet aikuinen tai vaeltaja. Olet suorittanut vähintään ensiavun peruskurssin (EA 1), mielellään myös jatkokurssin (EA 2).

Leikitysvastaava

Pidät huolen siitä, ettei kukaan jää retkellä yksin vasten tahtoaan. Uskallat ehdottaa leikkiä tai muuta puuhaa. Osaat myös opastaa säännöissä ja antaa vinkkejä niin, että kaikilla on hauskaa. Olet samoaja tai vaeltaja, ehkä aikuinenkin. Olet mielellään suorittanut leikkikurssin.

Osallistuja

Kaikille retkelle osallistuville johtajaikäisille löytyy pesti ja tekemistä. Ilmoita ajoissa, minkä osa-alueen toteutukseen mieluiten osallistuisit.

Riihitys, huhtikuun loppu tai toukokuun alku 2020

Riihitys on Järvihaukkojen oma partiotaitokilpailu, jossa testataan seikkailijoiden ja tarpojien vuoden aikana oppimia taitoja. Riihityksen 2020 teemana on selviytyminen, joten kisan toteutukseen osallistumalla pääset pistämään osallistujat koville.

Kilpailunjohtaja

Vastaat siitä, että tapahtuma tulee järjestettyä. Kutsut koolle suunnittelukokoukset, johdat puhetta, jaat tehtäviä osallistujien kesken ja pidät huolen siitä, että tekijät saavat tarvitsemansa tuen. Olet vaeltaja tai partiokisojen järjestämiseen osallistunut samoaja. Olet saattanut jo suorittaa rastipäällikkökoulutuksen. Jos et vielä ole, ehdit ehkä käydä sen ennen riihitystä.

Turvallisuusvastaava

Osaat arvioida, mitä kaikkea voi tapahtua, kun 10–15-vuotiaita päästetään keskenään suunnistamaan ja suorittamaan vaativia tehtäviä. Hillitset villeimpiä ideoita suunnittelukokouksissa ja autat jalostamaan rastisuunnitelmia niin, että tehtävät eivät ole liian vaarallisia. Ymmärrät, että sinulta ei odoteta eksymisten tai tapaturmien ehkäisyä vaan tehokasta toiminnan organisointia, kun odottamaton tapahtuu. Osaat antaa ryhmille ohjeet eksymisen varalle (nämä löytyvät jo valmiina) ja organisoit etsintäpartiot, jos eksyneitä ei tavoiteta. Olet aikuinen tai vaeltaja. Olet suorittanut Turvallisesti yhdessä -koulutuksen ja osaat luetella sen pääkohdat ulkomuistista.

Ensiapuvastaava

Osaat paikkailla pienet haavat ja tapaturmat, ehkäistä lisävahingot ja ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattilaisiin. Olet aikuinen tai vaeltaja. Olet suorittanut vähintään ensiavun peruskurssin (EA 1), mielellään myös jatkokurssin (EA 2).

Rastipäällikkö

Osallistut suunnittelukokouksiin. Laadit yhteisten suunnitelmien perusteella rastikäskyn. Johdat rastisi rastihenkilöt oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, valmistelet rastin ja annat rastihenkilöille näiden tehtävät. Olet kisakokemusta hankkinut samoaja tai vaeltaja, ehkä jo aikuinen.

Rastihenkilö

Halutessasi osallistut rastitehtävän suunnitteluun. Seuraat rastipäällikköä rastille ja noudatat ohjeita. Otat vastaan ilmoittautumisia, jaat rastikäskyt, arvioit tehtävien suoritusta, kirjaat tuloksia ylös ja viestit kisan johdolle väliaikatietoja. Olet samoaja, vaeltaja tai aikuinen. Sinun ei tarvitse edes olla vielä partiolainen.

Espoon punanen 2020

Espoon punanen eli Punkku on vuosittainen partiotaitokilpailu, jonka järjestävät vuorotellen Espoon lippukunta-alueet. Vuonna 2020 Punkun järjestävät Vespan alueen lippukunnat, joihin Järvihaukatkin kuuluu.

Jos et ole vartiosi kanssa lähdössä kisaamaan, katso esimerkkejä Punkun tehtävistä, joihin voit hakeutua.

Ryhmänohjaajakurssi (ROK) 2020

Vespan alueen lippukunnat järjestävät samoajille ja samoajiksi siirtyville yhteisiä ROK-kursseja. Vuoden 2020 ROKille tarvittaisiin johtaja, joka ottaisi päävastuun järjestelyistä. Kouluttajia ja muita ROKin toteutukseen osallistuvia löytyy valmiiksi – sinun ei tarvitse huolehtia rekrytoinneista. Olet kokenut vaeltaja tai aikuinen, jolla on kokemusta ja näkemystä tarpoja- ja samoajaikäkausista sekä johtamisesta partiossa.

Kesäleiri Väiski 2020

JäHan Väiski-yhteyshenkilöksi on valittu Tuna. Hän välittää leirin valmisteluaikana tietoja leirihenkilökunnan ja lippukuntamme välillä. Väiski on usean espoolaisen lippukunnan yhteisleiri, jossa majoitutaan ja toimitaan leirilippukunnissa eli savuissa. Leirillä on oma leiritoimikunta, joka vastaa suurimmasta osasta leirin järjestelyjä ja johtamista. Meidän savumme tarvitsee kuitenkin ainakin seuraavia rooleja:

Savunjohtaja

Osaat viestiä leirijohdon terveiset leirilippukunnalle, pystyt tekemään nopeita päätöksiä ja ratkaisemaan yllättäviä tilanteita. Huolehdit siitä, että savun ryhmät ovat oikeaan aikaan valmiina ja oikeissa paikoissa osallistumassa ohjelmaan. Osallistut muiden savunjohtajien kanssa koko leirin johtamiseen leirin johdon tukena. Olet vaeltaja tai aikuinen. Olet mieluusti suorittanut partiojohtajan peruskurssin tai hankkinut kokemusta kymmenien ihmisten organisaation johtamisesta.

Varajohtaja

Tuet savunjohtajaa tämän tehtävissä ja voit tarvittaessa tehdä kaiken hänen tehtäviinsä kuuluvan. Olet aikuinen tai vaeltaja. Olet mieluusti suorittanut partiojohtajan peruskurssin tai hankkinut kokemusta kymmenien ihmisten organisaation johtamisesta.

Ensiapuvastaava

Osaat paikkailla pienet haavat ja tapaturmat, ehkäistä lisävahingot ja ohjata pahemmin loukkaantuneet leirin ensiapupisteelle. Olet kokenut samoaja, vaeltaja tai aikuinen. Olet mielellään suorittanut ensiavun peruskurssin (EA 1).

Sudenpentusaattaja

Olet sudenpentujen seurana savussa ja ohjelmissa. Johdat ryhmäsi ohjelmiin valmistautumisen ja siirtymisen leirin ja savun johtajien ohjeiden mukaisesti. Huolehdit siitä, että kaikki viihtyvät, ketään ei kiusata, kaikki pesevät kätensä ennen ruokailua ja hampaat ennen nukkumaan menoa. Olet pikkuisten kanssa hyvin toimeen tuleva samoaja, vaeltaja tai aikuinen. Sinun ei tarvitse olla vielä partiolainen, vaan voit olla esimerkiksi leirille osallistuvan partiolaisen vanhempi, joka haluaa päästä seuraamaan leirielämää muutamaksi päiväksi.

Muut Väiski-pestit

Jos tuntuu, että haluat käyttää ja kasvattaa taitojasi leirillä muualla kuin omassa savussa, Väiskillä on tarjolla muitakin pestejä.

Ryhmänjohtaja Mandariinisorsille

Järvihaukkojen vanhemmat tarpojatytöt ovat vailla johtajaa ja toimivat toistaiseksi yhdessä nuoremman tarpojatyttöryhmän kanssa. Mandariinisorsien johtajana pääset tekemisiin superihanien, omatoimisten ja esimerkillisten partiolaisten kanssa. Suunnittelet yhdessä tarpojaluotsin kanssa ryhmän viikoittaisille kokouksille ohjelman, joka edistää tyttöjen tietä samoajiksi. Tukenasi ovat partio-ohjelma, lippukunnan tarpojaluotsi ja kasapäin haluamaasi koulutusta. Saatat olla samoaja, joka voisi kokeilla ryhmän johtamista tai aikuinen, joka on vasta liittynyt partioon.

Samoajaluotsi

15–17-vuotiaiden ikäryhmällä ei ole Järvihaukoissa tällä hetkellä luotsia. Samoajaluotsina ohjaat samoajaryhmiä suorittamaan partio-ohjelman mukaisia aktiviteetteja. Toimit aikuisena tukena heidän harjoitellessaan sekä oman ryhmänsä että mahdollisesti nuorempien ryhmien johtamista. Lähdet heidän kanssaan metsäretkelle tai kalliokiipeilemään – tai rohkaiset heitä lähtemään ilman sinua. Tulet hyvin toimeen nuorten kanssa. Olet aikuinen tai vaeltaja. Saat pestiin tarvittavan koulutuksen.

Partiokamu

Partio on hyvä harrastus myös niille nuorille, joilla on haasteita keskittymiskyvyn kanssa tai energiaa joskus liiaksikin. Liian energiset ja innokkaat henkilöt saattavat joskus häiritä muidenkin keskittymistä ja ilmapiiriä. Sudenpentujen, seikkailijoiden tai tarpojien partiokamuna osallistut ajoittain tai viikoittain kokouksiin ja annat huomiotasi niille, jotka sitä tarvitsevat. Rauhoitat läsnäolollasi ryhmän ilmapiiriä ja helpotat ryhmän johtajan tehtävää. Suoritat ennen pestiin ryhtymistäsi tai sen aikana Partiokamu-koulutuksen, josta saamiasi eväitä voit jakaa myös muille lippukunnan sisällä. Onnistut tehtävässäsi lehmän hermoillasi tai rautaisella auktoriteetillasi – ennen kaikkea kuitenkin tukemiesi lasten tarpeita kuunnellen ja ymmärtäen. Olet aikuinen tai kypsä vaeltaja.

Pestejä lippukunnan ulkopuolella

Lippukunnan kannalta on tärkeää, että saamme oikeat tekijät kaikkiin omiin pesteihimme. Jos olet jo toiminut Järvihaukoissa useissa pesteissä ja kaipaat suurempiin saappaisiin, voit hakeutua alueen, piirin tai valtakunnallisen tason tehtäviin. JäHa tukee sinua ja on ylpeä panoksestasi yhteisen asiamme eteen.

Espoon Partiotuen (EPT:n) avoimet pestit

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten (PäPa) avoimet pestit

Suomen Partiolaisten avoimet pestit